Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, polentę i desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie znajdują się również nie tak popularne potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z różnych miejsc kraju. Najlepsza włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski klimat.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Kolacja na włoską modę koniecznie musi obejmować też aperitiff. Kieliszek białego wina to dla Włocha norma. zobacz o restauracji Najbardziej typowe wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta a także cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film